Bijen houden

Door Jeanine Bollen-van Amersfoort

Het begin

Een aantal jaren geleden zag ik een advertentie van imkervereniging West Betuwe om een imkercursus te gaan doen. Dat leek me een goed plan, immers het gaat slecht met de honingbij. Tijd om me er in te gaan verdiepen.

Na een half jaar cursus, theorie en praktijk, had ik mijn imker diploma. Samen met mijn man, die ook zijn diploma had gehaald, kregen we van onze mentor/coach ons eerste bijenvolkje. Men zegt dat je je eerste volkje niet moet kopen maar moet krijgen van een andere imker, dat brengt geluk.

jeanine

Bezige bijtjes

Een bijenvolk is een merkwaardig fenomeen. Het functioneert als geheel, hoewel het uit duizenden bijen bestaat. Iedere bij heeft haar taak in het volk.
Het zijn bezige bijtjes. Van zonsopgang tot zonsondergang halen de bijen stuifmeel en nectar. Je ziet de bijen de bijenkast binnen komen met stuifmeelklompen aan de achterpootjes, hele 'broekzakken' vol. Dat duidt op broed en jonge bijen in de bijenkast. Je ziet allerlei kleuren stuifmeel waaruit je kan afleiden bij welke planten ze stuifmeel gehaald hebben.

bijen

Biodiversiteit

Voor de bijen, hommels en vlinders is het belangrijk dat ze het hele jaar door stuifmeel kunnen halen. Daarvoor moeten er dus het hele jaar door bloeiende planten zijn.
Ook in de Betuwe houdt men zich hier steeds meer mee bezig. Door van het zaaien van bloemenzaad, beheersmatig maaien van bermen, insectenhotels ophangen e.d. kunnen de insecten een beetje geholpen worden.
Onze bijenvereniging West Betuwe heeft zelfs een afdeling biodiversiteit: 'Bij Bewust Betuwe'. Zij houden acties en geven voorlichting aan gemeenten, grondeigenaren, (agrarische) bedrijven, scholen en bewoners van de Betuwe, om zo samen te werken aan het vergroten van de biodiversiteit in de Betuwe.
Voor mij is imker zijn niet alleen bijen houden en honing slingeren, maar de bijengezondheid vind ik zeker zo belangrijk. Daarvoor is het nodig dat er meer drachtplanten komen die bloeien op verschillende tijdstippen.

Contactadres Bij Bewust Betuwe: info@bijbewustbetuwe.nl
website

Varaomijt

De gevreesde varaomijt is een parasiet die de bijen verzwakt.
De mijten zijn kleine spinachtig diertjes, veel kleiner dan de bijen. De vrouwtjes houden zich bij voorkeur op tussen de achterlijfsringen op de buik en de rug van de bijen. Tot nu toe dacht men dat deze mijten bijenbloed zuigen. Er is echter nu ook al weer een theorie dat het om bijenvet gaat.

Bijen zwermen

bijenzwerm

Wanneer er in het voorjaar een bijenvolk hard groeit en de imker geen maatregelen neemt, zal een deel van het volk samen met de koningin de bijenkast verlaten. Dit noemt  men zwermen. Wanneer een volk neerstrijkt met de koningin ziet men een grote 'bal met bijen' aan een tak hangen.
Waarschuw dan altijd een imker. Hij of zij zal graag langs komen om de zwerm te scheppen en waarschijnlijk houdt u er ook nog een potje honing aan over.
Ook wij halen met regelmaat een bijenzwerm op.

Tenslotte

Ik wens u veel kijkplezier op het wandelpad. Wellicht ziet u wilde bijen of misschien een honingbij die bij de imker in een bijenkast of bijenkorf huist.

Foto's: Jeanine Bollen-van Amersfoort