Een half dorp moet verdwijnen
In de winter van 1860/1861 is vanuit Zaltbommel een foto genomen waarop enkele Tuilse dijkhuizen zichtbaar zijn. Een bijzonderheid, niet alleen omdat in die tijd maar weinig mensen een fototoestel hadden, maar vooral omdat die huizen een paar later allemaal verdwenen waren.

Zicht op Tuil vanaf Zaltbommel (1860/1861), Foto:
H.J. van der Dussen1
Van de kaart geveegd
Voor de aanleg van de spoorbrug over de Waal in 1867, moest bij Tuil en Gameren het winterbed fors verbreed worden. Men vreesde dat anders zware ijsgang in de winter problemen zou veroorzaken voor de pijlers van de brug.
Alle percelen met en zonder bebouwing die buiten de verlegde dijk kwamen te liggen, werden onteigend. In korte tijd werd meer dan de helft van Tuil van de kaart geveegd. Dat moet een drama voor de betrokkenen geweest zijn en een aderlating voor het dorp.
Monnikenwerk
Otto F. Schrijver (1947-2000) was de zoon van Johannis en Aaltje (Zus) Schrijver.
Het gezin woonde aanvankelijk in de St. Antoniestraat, later in de Langstraat. Vader was in loondienst en runde daarnaast samen met moeder een tuinbouwbedrijf. De kinderen hielpen mee. Otto had daar weinig interesse in, hij zat liever met zijn neus in de boeken.
Hoewel hij niet meer in Tuil woonde, bleef Otto buitengewoon geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn geboortedorp. Hij heeft veel archieven door het hele land heen bezocht om informatie daarover te verzamelen. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid materiaal die hij heeft nagelaten. Hij heeft monnikenwerk verricht.
Zijn archief ligt nu bij het RAR (Regionaal Archief Rivierenland) in Tiel. Een tweede exemplaar is in het bezit van zijn zus Riki Wijtmans-Schrijver.
Het materiaal op deze pagina is afkomstig uit dat archief.
Ontwerptekening van de nieuwe dijk
Zowel de oude dijk als het nieuwe tracé en de nieuw te graven veerhaven zijn duidelijk te zien op de tekening.

Staatscourant
In de Staatcourant van 12 september 1865 werd de wet waarmee de onteigening geregeld werd, afgekondigd en werden alle huizen en percelen genoemd waar het om ging. Het betrof niet alleen huizen in Tuil, ook Waardenburg, Zaltbommel en Gameren waren hierbij betrokken. In totaal nam de opsomming vijf bladzijden van de krant in beslag.